De fasen
- Het ontwerp voorbereiden : Tout commence par la création ou la sélection d'un motif. Ce motif est ensuite séparé par couleur, chaque couleur devant être imprimée séparément.
- Het scherm voorbereiden : Voor elke kleur in het patroon wordt een zeef gemaakt. De zeef, meestal gemaakt van synthetische zijde of polyester, is gecoat met een lichtgevoelige stof. Het patroon wordt op de zeef overgebracht met behulp van een fotomechanisch proces: de zeef wordt blootgesteld aan licht in aanwezigheid van een positieve film van het patroon, waardoor de lichtgevoelige stof overal uithardt, behalve daar waar het patroon het licht blokkeert. De niet-uitgeharde gebieden worden vervolgens weggespoeld, waardoor open mazen in het scherm overblijven die overeenkomen met het patroon.
- Textielvoorbereiding : Het textiel wordt vastgezet op een tafel of in een zeefdrukcarrousel om ervoor te zorgen dat het plat en onbeweeglijk blijft tijdens het drukken.
- Inkttoepassing : De inkt wordt op de voorbereide zeef aangebracht. Met een rakel wordt de inkt door de open mazen van de zeef gedrukt en overgebracht op het textiel eronder. Dit proces wordt voor elke kleur herhaald, waarbij voor elke kleur een andere zeef wordt gebruikt en de inkt tussendoor kan drogen.
- Koken : Als alle kleuren zijn aangebracht en de inkt droog is, gaat het textiel vaak door een oven of onder een verwarmde pers om de inkt te 'harden', waardoor deze duurzamer wordt en beter bestand is tegen wassen.
Zeefdrukken wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid, de mogelijkheid om op verschillende materialen te drukken (katoen, polyester, mengsels, enz.) en zijn efficiëntie voor grote oplages. De kleuren zijn levendig en duurzaam en de techniek geeft een goede dekking, zelfs op donker textiel. Het proces kan echter relatief lang en duur zijn voor kleine oplages, vanwege de voorbereiding van de schermen en het drogen van de inkt tussen elke kleur.